Webnieuws Wichelen

Monday, 29 Nov 2021

Update20:58

You are here: Op de koffie Interview Lien Van Driessche (CD&V)
01
Feb
2007

Interview Lien Van Driessche (CD&V)

In deze nieuwe rubriek gaan wij op de koffie bij de nieuwe gemeenteraadsleden. Vandaag stellen wij u nieuwkomer Lien Van Driessche (CD&V) voor:

Op de stormachtige avond van donderdag 11 januari ben ik te gast op de Margote 22 bij Lien Van Driessche, nieuw gemeenteraadslid voor de CD&V. Ik begin meteen met haar te feliciteren want ze is nog maar pas, op 6 januari, 27 jaar geworden. Dit brengt mij ook meteen bij mijn eerste vraag;

Hoe ben je eigenlijk op zo’n jonge leeftijd in de politiek beland?
Read more...Lien: Wel, dat was vrij onverwacht. Een jaar geleden in september stonden de mensen van de CD&V plots voor mijn deur met de vraag of ik eventueel interesse had in de politiek. Ik heb daar een week over nagedacht en toen had ik zoiets van “Waarom niet eigenlijk?”. Het is immers gemakkelijk om altijd kritiek te geven op anderen en op wat er slecht is aan het beleid. Je komt ook zoveel in contact met politiek zonder dat je het weet hé; het verkeer is niet veilig of het voetpad ligt niet goed, of iets van cultuur of mobiliteit. Ik heb toen dus “ja” gezegd.
In februari is Jo Roosens mij dan komen vragen of ik soms voor hem vertrouwenspersoon wou zijn in de gemeenteraad. Dan ben ik vanaf dan de gemeenteraad beginnen volgen, wat heel interessant was om te doen. En toen ben ik begonnen aan de campagne voor 8 oktober.

Hoe is men dan precies bij u terechtgekomen?
Ik denk omdat ik veel op straat loop (lacht). Ze hebben ook naar elke categorie gekeken; ze zochten naar jonge mensen en hier in Wichelen is het zo dat ik nogal actief  bezig ben. Ik heb in de jeugdbeweging gezeten, ik zit in een toneelvereniging, … De mensen zullen mij, of één van mijn zussen, wel al opgemerkt hebben. We zijn een familie met vier zussen en dat valt ook op natuurlijk.

Werd je voldoende begeleid als nieuweling?
Ja, we konden verschillende cursussen volgen. Onder andere bij de KAV; die organiseerden een cursus van vijf avonden ,specifiek gericht naar vrouwen, over de werking van de lokale politiek. Dan ben ik ook nog op een weekend geweest dat uitging van de CD&V zelf waar je allerhande workshops kon volgen. Zo werden we bijvoorbeeld via een rollenspel voorbereid op de huisbezoeken. Ik ben ook nooit alleen op huisbezoek geweest. Dat vond ik als nieuweling wel goed want ik dacht van:”Wat zeg je altijd tegen de mensen?”. Je kan moeilijk enkel zeggen: “Hallo, ik ben Lien en ik kom op met de verkiezingen…” Maar in groep was dat heel leuk om te doen; we hebben enorm veel plezier gehad en ik genoot ook heel erg van het toffe groepsgevoel dat er heerste.
En nu, nadat ik verkozen ben, heb ik ook al een viertal keer een cursus gevolgd voor nieuwe gemeenteraadsleden. Je moet ook veel beginnen lezen; al die wetten. Maar ik heb er wel veel zin in.

Heb je dan ook een soort mentor?
Wel, doordat ik vertrouwenspersoon was van Jo Roosens hebben Jo en Luc Van Leuven mij ook wat geholpen bij de verkiezingen en mij meegenomen op ronde. Dat kan je een soort mentor noemen, maar het was niet zo dat iedereen een peter of meter had. Er zijn ook nieuwelingen die samen op stap geweest zijn. Zo heeft iedereen op zijn eigen manier campagne gevoerd.

Moet je veel vergaderen?
Ja, er zijn bestuursvergaderingen van de CD&V uit. Dan zijn er nog fractievergaderingen om de gemeenteraad voor te bereiden. En daarnaast is er nog de gemeenteraad zelf; dat is één keer per maand normaal gezien.

Aan welke punten wil je aandacht gaan besteden als nieuw gemeenteraadslid?
Read more...Ik denk dat ik eerst en vooral mijn ogen en oren goed ga openhouden. Gezien mijn leeftijd ben ik wel enorm geïnteresseerd in de jeugd en in wat jeugdbewegingen aangaat. Ik heb zelf jaren in de VKSJ gezeten en toen hoorde ik onlangs bij een debat van de jongeren dat ze geen terrein meer hebben om op te spelen. Of dan zijn er problemen bij de scouts in Serskamp of bij andere jeugdbewegingen. Er is dus nog heel wat werk aan de winkel op het gebied van de jeugd. Ik ben ook de jongste van de verkozenen bij de CD&V dus ik wil op dat terrein zeker verder bestuderen wat er hier allemaal gebeurt op de gemeente.
Ook het culturele spreekt mij heel erg aan; ik zit in het koor, in een toneelvereniging, heb nog dwarsfluit gespeeld, … Er zijn veel punten die mij interesseren maar ik denk niet dat je alles van in het begin volledig kunt uitdiepen.

Wat doe je nog zoal, buiten de politiek en het verenigingsleven?
Wel, voor het moment ben ik enorm druk bezig omdat ik binnen een maand ga verhuizen en ik dat huis nog aan het renoveren ben. Voor de rest ga ik graag eens weg met kameraden; eens iets gaan drinken of eten. Ik reis ook heel graag, en liefst zo ver mogelijk; ik ben al in Indië geweest, Alaska, Zuid-Amerika, … En nu staan de Caraïben op het programma. Per jaar probeer ik toch een citytrip en een verdere reis te maken.

Je werkt bij de Nationale Bank, een interessante job?
Ja hoor, ik werk er nu al vijf jaar en hou mij bezig met de statistieken van de internationale handel. Het is een heel gevarieerde job; ik mag soms op bedrijfsbezoek gaan, regelmatig moet ik ook eens naar het buitenland. Meestal is dat naar Luxemburg, voor vergaderingen op Europees niveau. Dat is natuurlijk ook telkens een goede gelegenheid om nieuwe mensen te leren kennen, mensen van andere nationaliteiten. Eén keer heb ik het geluk gehad om naar Denemarken te mogen gaan maar jammer genoeg gebeurt dat niet zo veel (lacht).

En, goede voornemens gemaakt voor dit jaar?
Eerst en vooral mijn nieuwe huis in orde krijgen. En af en toe eens wat tijd vrijmaken voor mezelf. Als je steeds zo druk bezig bent kan dat wel vermoeiend worden. Het gebeurt heel weinig dat ik eens een avondje thuis zit.
De weken voor de verkiezingen waren ook enorm zwaar, zowel mentaal als fysiek. Drie à vier keer per week deden we huisbezoeken; twee volledige dagen en de rest ’s avonds of de zaterdag nog een stuk. De laatste week was echt heel zwaar. De laatste zaterdag had ik zoiets van; “Laat ze maar allemaal doen, ik kan niet meer” (lacht). Maar dan krijg je kaartjes met veel succes en een bloemetje en zo. Dat doet enorm deugd natuurlijk. En dan de zondagavond, toen ik hoorde dat ik erbij was voor de gemeenteraad, was ik heel blij dat ik het gehaald had. Ik had zeker niet verwacht dat ik zo’n hoge score ging halen. Het motiveert natuurlijk om verder te doen en om mij volledig in te zetten. Ik hoop ook om nog wat jonge mensen te kunnen betrekken bij de politiek. Of toch tenminste de interesse te wekken. Er wordt steeds gezegd dat de jeugd niet geïnteresseerd is in de politiek maar ik denk van wel. Maar je moet ze vinden natuurlijk. Je moet het ook vragen want zelf zou ik ook nooit spontaan naar de CD&V gestapt zijn om te vragen; “Mag ik op uw lijst staan?”. Maar toen ze het mij aanboden dacht ik “Waarom niet?”.

Karolien