Webnieuws Wichelen

Monday, 6 Feb 2023

Update20:58

You are here: Actualiteit Algemeen nieuws Van de Velde investeert 10 miljoen in Schellebelle
Error
  • Error loading feed data.
11
Feb
2014

Van de Velde investeert 10 miljoen in Schellebelle

Read more...Schellebelle – Lingeriefabrikant Van de Velde wil de gebouwen op site in Schellebelle volledig renoveren en vernieuwen. “Daarvoor voorzien we 10 miljoen euro”, vertelde Herman Van de Velde trots aan het hoog CD&V-bezoek dat hij maandagmiddag mocht ontvangen. Naast Vlaams Minister-president Kris Peeters, maakten ook minister van landsverdediging Pieter De Crem, Vlaams minister van leefmilieu en cultuur Joke Schauvliege en gewezen partijvoorzitster en Europarlementslid Marianne Thyssen er hun opwachting. Ze kregen een rondleiding door het bedrijf en een uitleg over het ontstaan en de werking van de firma.

 

“We hebben het geluk gehad dat onze ouders en grootouders ons deze goed draaiende KMO in de schoot worpen”, opende bestuurder Herman van de Velde zijn inleiding voor de politici en massaal aanwezige pers. De man schetste het verhaal van de firma die in 1919 ontstond nadat grootmoeder Margaretha als 14-jarig meisje aan de slag ging bij DéWé.

Read more...Onder de tweede generatie groeide de zaak uit tot een stevig lokaal bedrijf, maar het was de derde generatie die producten onder eigen naam naar de markt bracht. “Een bewuste keuze. Ook om ons op het middelste en topsegment te richten. De goedkoopste kunnen we niet zijn, maar met kwaliteit willen we het verschil maken.” Herman ging ook de hete hangijzers omtrent de de-localisatie naar lage loonlanden zoals Hongarije en China niet uit de weg. “In een land waar de welvaart stijgt, wil bijna niemand in de textiel werken. Om alles hier onder te brengen hebben we 1.500 naaisters nodig en die zijn niet te vinden.” Toch speelt ook het kostenaspect mee. “Ik ga niet ontkennen dat we veel geld sparen door de productie naar die landen te verhuizen, maar gelijktijdig is ons personeelsaantal hier verdubbeld. Ontwerpen en marketing gebeuren hier in Schellebelle. Daarvoor hebben we 50 naaisters, grotendeels uit Hongarije omdat ze in België niet te vinden zijn, en in Wichelen hebben we net een volledig nieuwe snijzaal geïnstalleerd. Daar werken 80 mensen.” Minister-president Kris Peeters was onder de indruk. Het bedrijf stelt dan ook heel wat mensen te werk. “In België werken iets meer dan 500 mensen voor ons. Het bewijs dat de-localisatie niet noodzakelijk jobs moet kosten.” Van de Velde blijft ook innoveren. “Onze teams, eentje onder leiding van mijn zus Liesbeth, doen hun uiterste best om creatief, innovatief maar ook comfortabele lingerie te ontwikkelen.” Sinds kort gaat Van de Velde ook een beetje vreemd. “We hebben nu ook een swim-collectie omdat daarvoor nauwelijks aanbod is.” Moeilijk was die overstap niet. “Veel van onze modellen en stoffen leunen al heel dicht aan bij zwemkledij. Enkel de chloorbehandeling ontbreekt, maar voor de rest valt dat goed mee”, vult zus Liesbeth aan.

Read more...Toch staan er ook uitdagingen te wachten. “Wij kiezen er voor om hoofdzakelijk via kleinhandel te werken. In België is dat geen probleem. Elk dorp heeft nog een lingeriewinkel, maar in Frankrijk en andere landen verdwijnen die winkels meer en meer. Om die reden zijn we zelf gestart om eigen lingeriewinkels te organiseren zodat we ons basisconcept kunnen trouw blijven.” Meer afdelingen naar het buitenland verhuizen zit er niet in. “Onze manier van werken vandaag is ideaal. De creatieve koppen zitten hier en daar blijven we ook in investeren. Het bedrijfsgebouw aan de Lage Weg zal daarom ook grondig vernieuwd worden. We voorzien daarvoor 10 miljoen euro.” Een extra geruststelling voor de trots van Schellebelle nadat Van de Velde eerder al 5 miljoen euro investeerde voor de nieuwe snijzaal in Wichelen.