Webnieuws Wichelen

Sunday, 5 Feb 2023

Update20:58

You are here: Actualiteit Algemeen nieuws Drie appartementen totaal vernield door uitslaande brand (volledige versie + filmpje)
22
Sep
2013

Drie appartementen totaal vernield door uitslaande brand (volledige versie + filmpje)

Read more...Schellebelle - Een hevige brand vrijdagnacht heeft een appartementsgebouw recht tegenover basisschool  Het Belleveer in de Stationsstraat in Schellebelle volledig vernield. Peter Van de Velde, gewezen uitbater van café ’t Stekske op het dorpsplein, kon maar net op tijd buiten raken.

 

“Ik lag te slapen op de zetel toen ik wakker werd doordat ik moest hoesten van de rook. Ik probeerde nog te kijken wat er aan de hand was, maar zag meteen dat het hopeloos was”, vertelt hij. Peter rende daarop in onderbroek de straat op om zijn buren te verwittigen. “Ik zat nog tv te kijken toen er werd aangebeld en geroepen”, vertelt Daisy Van der Putten. Net als haar buur Peter Dauwe, die eveneens op zijn zetel lag te slapen, liepen ze naar buiten. “Eerst zag het er nog een beperkte brand uit. Ik ben nog terug naar binnen gelopen voor een brandblusser, maar toen ik terug was veranderde alles op slag in een vuurzee”, vertelt die. De twee buren en Peter konden niet anders doen dan machteloos toekijken hoe de vlammenzee het volledige gebouw verteerde. Door de hitte smolten de achterlichten weg van een wagen die voor het appartement geparkeerd stond. “Die wagen stond heel gevaarlijk. Bij aankomst heeft iemand ons de sleutels gegeven waarna ik hem meteen verplaatst heb”, vertelt luitenant Erik Troch van de Wichelse brandweer. Heel wat andere buren die gewekt werden toen het glas door het hitte brak, kwamen op straat om wagens te ver plaatsen. Toen Nick, de zoon van Peter, gealarmeerd door de aankomst van de brandweer, het vlakbij gelegen jeugdhuis verliet om een kijkje te nemen, raakte hij zo onder de indruk dat hij tot twee keer toe ten val kwam in de straat. De jongeman dacht dat zijn vader zich nog in de vlammenzee bevond. Hij werd uiteindelijk ter plaatse een baxter toegediend door ambulancepersoneel en een MUG-arts, maar kalmeerde vrij snel toen hij zijn vader zag. Intussen vielen de pompiers de brandhaard langs twee afzonderlijke kanten aan. “We hadden het geluk dat we het gebouw ook langs achter konden bereiken.” Het appartementsblok kon niet gered worden, maar er werd wel voorkomen dat het vuur oversprong op de aanpalende gebouwen. Die liepen wel heel wat rook en waterschade op. De oorzaak van de brand is een defect in een elektrisch toestel. Peter en zijn zoon worden opgevangen bij vrienden.

Klik hier voor een filmpje.