Webnieuws Wichelen

Sunday, 5 Feb 2023

Update20:58

You are here: Actualiteit Algemeen nieuws Berenstoet en berenworp voor 50 jaar beer
01
Oct
2012

Berenstoet en berenworp voor 50 jaar beer

Read more...Wichelen - KWB Wichelen zorgde zondagmiddag voor een prachtig berenfeest ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de beer van Wichelen. Die kreeg in 1962 een nieuw leven nadat de heemkundige kring van Wichelen het oude gebruik nieuw leven wou inblazen en in KWB voldoende mensen en een goed doel vond om op die manier centen op te halen. Al die tijd zorgen een 25 tal enthousiastelingen er voor dat de vervaarlijk uitziende beer in Wichelen langs alle huizen trekt om op die manier centen te verzamelen voor het Sint-Maartenfeest. Een verjaardag die dan ook uitgebreid mocht gevierd worden.

Zaterdagavond werd er gestart met een academische zitting in stokerij Rubbens langs Margote. Daarbij werd de drie oudste nog in leven zijnde berenlopers gehuldigd. Zondag was dan het berenfeest waarbij ook de beer van de Schellebelse buren langs kwam. Ook daar wordt de traditie al enkele jaren in ere gehouden door de heemkundige kring. Zij gebruiken het ingezamelde geld voor hun eigen werking, maar waren nu graag van de partij om de Wichelse beer een unieke optocht te bezorgen voor zijn verjaardag. Naast die Schellebelse beer waren ook een groot aantal kleine beertjes present. Zij mochten eerst in het Gildenhuis de prijzen in ontvangst nemen van de kleurwedstrijd om nadien met de twee grote exemplaren in stoet en onder begeleiding van het jeugdtrommelkorps van de brandweer richting Sociaal Huis te stappen. Daar werden ze verwelkomd door burgemeester Kenneth Taylor (SAMEN) die ondanks de drukke campagneperiode wat graag tijd maakte voor de beer en de berelopers.
Read more...Aansluitend toonde de Wichelse beer geen hoogtevrees te hebben, want van op het dak van het Sociaal Huis gooide hij een groot aantal zakjes met – hoe kan het ook anders – beresnoepjes naar beneden. Alle kinderen kregen nadien ook nog een klein kuffelbeertje overhandigd. Op die manier heeft de beer in gans Wichelen nu een groot aantal kleine volgelingen. Verschillende verenigingen vierden mee en zorgden op de parking aan het Sociaal Huis voor een aangename Vlaamse Kermis. KWB zelf presenteerde er een lekker berenjenever en een berenlikeur. Een nieuw streekproduct is wellicht geboren.

 

 

Read more... Read more...