Webnieuws Wichelen

Monday, 6 Feb 2023

Update20:58

You are here: Actualiteit Algemeen nieuws OKA1919 schakelt versnelling hoger
02
Apr
2010

OKA1919 schakelt versnelling hoger

Read more...Schellebelle - Vrijdagavond werden in zaal 't Veer de geselecteerde acteurs voor de film OKA1919 bekend gemaakt. De 16-jarige Esther Catoir uit Schellebelle kreeg de hoofdrol toegewezen. "We hebben heel wat talent gevonden en we hadden het geluk dat we het verhaal deels geschreven hebben in functie van de beschikbare kandidaat acteurs." vertelt gelegenheidsregisseur Johan Heldenbergh.

Read more...Dat de film in Schellebelle leeft bleek heel duidelijk uit de talrijke reacties die de crew kreeg van mensen die graag wilden meespelen. “Er hebben heel veel mensen gereageerd, maar helaas is er maar plaats voor een beperkt aantal hoofdacteurs. Elke rol is echter belangrijk. Omdat het verhaal zich grotendeels in families afspeelt moesten de familieleden ook wat op elkaar lijken en ook daardoor vielen heel wat mensen uit de boot en moest ik zeker een 300-tal mensen ontgoochelen.De kinderen die kandidaat waren, spelen echter allemaal mee.” vertelt Heldenbergh. Toch is hij verbaasd over het enorme talent en de nog grotere gedrevenheid bij de inwoners van zijn Scheldegemeente. “Ons hoofddoel is het bijeen brengen van de mensen om ze samen aan iets te laten werken. Tegenwoordig zitten de mensen ’s avonds alleen nog achter hun tv en kennen ze elkaar niet. We doen ons uiterste best voor de film, en we hopen dat die ook goed wordt, maar door dit project laten we mensen samenwerken en leren ze elkaar kennen. Wat dat betreft is ons project dus al meer dan geslaagd.”

De periode tot de eerste draaidag wordt echter steeds korter en daarom moet nu een tandje bij gestoken worden. Heel binnenkort starten de eerste repetities en dan volgen de opnamen. “Het is heel belangrijk dat onze acteurs nu niet meer naar de kapper gaan en ook geen blokjes meer in hun mond krijgen. Vanaf nu moet alles blijven zoals het is, het haar mag enkel nog groeien zodat alles klopt met de periode van 1919.” gaf Heldenbergh zijn acteurs nog mee.

Read more...Bij aanvang van de avond was de zaal afgeladen vol, maar eens de geselecteerde acteurs op het podium waren, bleek de zaal bijna half leeg. Hoofdrolspeelster Ester Catoir (16), studente gezondheid en welzijn in Dendermonde, kan nog altijd niet geloven dat zij geselecteerd werd voor de hoofdrol van Coralie Van de Velde. “In eerste instantie ging ik niet deelnemen aan de audities omdat ik het te druk had voor school, maar na aandringen van mijn ouders en vrienden ben ik op de laatste auditiedag een kijkje gaan nemen. Ondanks het feit dat ik ziek was, bleek dat een heel leuke ervaring. Dat ik nu nog de hoofdrol krijg is ronduit geweldig. Ik ga er dan ook voluit voorgaan.”  belooft Ester. Andere hoofdrollen zijn er voor Arne Vereecken, Jo Van de Velde, Maren Van Cauwenberge, Raouf Hadj Mohammed, Veerle De Gussem, Gino Venneman, Robbe De Waele en Christine Van den Abeele.

Read more...Ondanks de bekendmaking van de acteurs waren de decorbouwers toch aan de slag in de voormalige gebouwen van DéWé in de Stationsstraat. Johnny Colpaert, Gert Van Keymeulen en Kristof De Boever maakten er werk van de houten constructies die tal van huizen op het Schellebelse dorpsplein moeten wegstoppen zodat het decor authentiek lijkt met Schellebelle zoals het er in 1919 uitzag. Ook zij hebben nog heel wat werk te verzetten tegen de eerste draaidag.