Webnieuws Wichelen

Monday, 6 Feb 2023

Update20:58

You are here: Actualiteit Algemeen nieuws Ruimtelijk structuurplan toont toekomstbeeld gemeente
22
Jun
2009

Ruimtelijk structuurplan toont toekomstbeeld gemeente

Wichelen - De gemeente Wichelen beschikt eindelijk over een ruimtelijk structuurplan. In dat plan wordt de visie beschreven van de toekomstige ontwikkeling van de gemeente omtrent de inplanting van nieuwe woningen, bedrijven en sport- en recreatiegebieden.

"Vier jaar geleden heeft de gouverneur de opmaak van het plan geschorst, maar nu kunnen we eindelijk de toekomstvisie voor onze gemeente voorstellen zoals we die in samenwerking met de GECORO opstelden." opende schepen van openbare werken Bart Segers de toelichting. Vervolgens maakte Griet Van Waes, projectleider van Grontmij, duidelijk wat de toekomstvisie is op de verdere ontwikkeling en uitbreiding van woon-, industrie en recreatiegebieden in Schellebelle, Serskamp en Wichelen.

108 extra woningen

Read more...Wat de uitbreiding voor woningen betreft in de dichte en verre toekomst wil de gemeente werk maken van drie prioritaire gebieden. Zo komen er 26 woningen rond de toekomstige sporthal aan de wijk Bellekouter in Schellebelle, biedt de verkaveling van het binnengebied Maessen in Serskamp plaats voor 54 woningen en levert de verdere uitbreiding van het Bruin Kruis in Serskamp nog eens 27 extra woningen op. Die 108 woningen zijn noodzakelijk om de groei van de eigen bevolking op te vangen. Voor de berekening werd geen rekening gehouden met inwoners die de gemeente verlaten of nieuw in de gemeente komen wonen.

6,37 hectare extra industrieterreinen

Doordat het huidige industrieterreinen Meerbos en Bohemen vol zijn en de bedrijventerreinen van Arbo Flora en Maessens in Serskamp alsook dat van Déwé in Schellebelle op termijn plaats zullen ruimen voor woningen, zal de beschikbare industriegrond uitgebreid worden. Op basis van een rondvraag bij de bedrijven werd beslist de beschikbare industriegrond met 3,87 hectare, aangevuld met een buffer van 2,5 hectare, uit te breiden zodat er 6,37 hectare extra bedrijfsgrond ter beschikking komt. In eerste instantie zal het industrieterrein Meerbos verder uitgebouwd worden in de richting van de Dendermondesteenweg. Indien daar geen plaats meer is, wordt ook het gebied tussen de Dendermondesteenweg en de spoorlijn Schellebelle-Dendermonde, waar zich nu al de garage van USA Import De Cremer bevindt, verder aangesneden. Voor twee specifieke bedrijven wordt eveneens een uitbreidingsmogelijkheid voorzien: Likeurstokerij De Klok langs de Wanzelesteenweg in Serskamp en specialist in wegenbouw, riolerings- en afbraakwerken Adegro op Meerbos in Wichelen.

Nieuwe Sporthal en nieuwe locatie voor SK Wichelen

In de plannen werden ook gebieden afgetekend voor recreatie en sport. Zo wordt vastgehouden aan de inplanting van de nieuwe sporthal in de wijk Bellekouter omdat de gronden hier eigendom zijn van DDS. "Omdat de eigenaars van de gronden bij Molenkouter allemaal particulieren zijn, hebben we besloten voor Bellekouter te kiezen. Rond de sporthal zal ook een soort sportpark ingericht worden. Een defintieve alternatief voor de zonevreemde terreinen van SK Wichelen is er nog niet. De piste van het oude voetbalplein van FC Waterval in de Bruinbeke werd verlaten omdat dit gebied niet aansluit bij een woonkern. Dat is wel het geval voor de gronden in het gebied tussen de Paepestraat en Steenakker. Ook het binnengebied Ganzepoel, tussen de Gebuerweg en Margote, bevindt zich in de kern van deelgemeente Wichelen.

Recreatiegebieden langs bos en Schelde

Read more...Rekening houdend met een mogelijke uitbreiding van rusthuis Molenkouter wil men tussen het rusthuis en het gemeentelijk domein een parkgebied aanleggen. Dat park, uitgerust met een speeltuin, zitbankje, een vijver en een openluchttheater, zal fungeren als link tussen jong en oud omdat het jeugdhuis en de lokalen van de jeugdbewegingen er door verbonden worden met het rusthuis. Recht over het sociaal huis komt een pleintje als link met de Schelde. Serskamp krijgt een recreatiegebied in de omgeving van het Eetgoed dat aansluit bij bivakhuis Windekind in de Eetgoedstraat en het speelbos in de Bremenhulstraat. De gemeente heeft verder ook de intentie om de bossengordel rond Serskamp te behouden door de aankoop van percelen die op de markt komen. De provincie heeft dan weer plannen om in de Scheldebruggestraat in Wichelen een infopunt in te richten.

De plannen zoals die nu voorliggen bevinden zich nog in een voorlopig stadium. Er komen nog informatievergaderingen voor de bevolking en een openbaar onderzoek.