Webnieuws Wichelen

Sunday, 5 Feb 2023

Update20:58

You are here: Actualiteit Algemeen nieuws Benefiet voor Sioux-indianen
07
Mar
2008

Benefiet voor Sioux-indianen

Read more...Wichelen - De 46-jarige Mario Vergeylen reisde enkele jaren terug zijn kinderdroom achterna. Hij boekte een vlucht naar de Verenigde Staten en trok er naar een indianenreservaat in Zuid Dakota. De Indianen die hij er vond waren niet die uit de boekjes, maar er ontstond een hechte vriendschap. “Reeds als kind was ik bezeten door indianen. Dat kwam vooral door de Wetterse indiaan ‘Dolf De Winter’ die op tv te zien was als Otorongo in de succesreeks Johan en de Alverman.” Vertelt Mario Vergyelen. Hij droeg de passie voor indianen gans zijn leven mee. In de zomer van 2003 trok hij, zonder dat hij één woord Engels sprak, naar de Verenigde Staten op zoek naar Indianen. Zo belandde hij bij enkele Sioux Indianen in het Rosebud Reservaat. Het waren echter niet de Indianen uit zijn kinderdromen die hij ontmoette.

“Van traditionele klederdracht of woonplaatsen is geen sprake meer. De mensen leven ginds in hun reservaat in stacaravans en dragen Westerse kleren. “Ik verbleef er op motel en trok rond om kennis te maken met de Indiaanse cultuur. Zo leerde ik James R. Under Baggage en zijn echtgenote Cindy Redfeather in Porcupine kennen, die me aanboden bij hun te logeren.” Er ontstond een hechte vriendschap en Mario trok sindsdien elk jaar terug naar zijn Indiaanse vrienden. Dankzij de vriendschap mocht Mario al getuige zijn van diverse Indiase ceremonieën zoals de ‘Sundance’ en de ‘Inipi’. “Op zulke momenten komt de traditionele klederdracht boven en worden er tenten opgericht. Dan kan je de echte cultuur proeven.” vertelt Mario nagenietend en duidelijk onder de indruk.

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. “Ondanks, of net door, de gastvrijheid die ik ginds mag ervaren, zie ik hoe groot de armoede ginds is. Die mensen hebben wel enorm veel grond ter beschikking, maar deze is waardeloos. Iets verbouwen is uitgesloten. Er is ook enorm veel werkloosheid. Bovendien was ik ooggetuige hoe de armoede nieuwe werkloosheid creëerde. Mijn gastheer was houtbewerker, maar diende hiermee te stoppen toen hij zijn elektriciteitsrekening niet meer kon betalen.” De uitkering van 3.500 dollar (2.500 euro) per jaar die de families ginds van de overheid krijgen is een druppel op een hete plaat.
Mario bleef niet bij de pakken zitten en organiseerde vorig jaar voor de eerste keer een benefiet ten voordele van zijn Indiaanse vrienden. “Dankzij de actie vorig jaar slaagde ik er in die mensen een gevulde gastank te schenken en de elektriciteitstoevoer te herstellen. James heeft zijn oude activiteiten terug opgenomen en maakt nu vredespijpen en andere memorabilia voor toeristen.”

Ook dit jaar trekt Mario van 19 juli tot 7 augustus naar de Sioux. Om ook andere indianengezinnen aan een standaardniveau qua verwarming, elektriciteit en stromend water te helpen, komt er een tweede grote benefiet. Broodnodig, want in de winter is de temperatuur gemiddeld -13°. “Door de felle wind is de gevoelstemperatuur er in de winter extreem laag. Het absolute record voorbije winter was -42 graden celsius!”

Op zaterdag 8 en zondag 9 maart organiseren de ‘Sioux indianen van Schellebelle’ een benefiet in de sportschuur in de Spoorwegstraat in Schellebelle. Op zaterdag zijn er optredens van Route 66 en Silver. Op zondag is er een eetfestijn met typisch Belgische kost: frieten met warme beenhesp en groenten. Om 14u is er nog een optreden van Texas Twixy en Kris Robyan. De optredens kosten steeds 5 euro in voorverkoop en 6 euro aan de kassa. De maaltijd kost 15 euro. Er zijn ook combi-kaarten ter beschikking aan 8 euro (beide optredens) en 18 euro (beide optredens + maaltijd). Gedurende het volledige weekend staat ook een Indiaans oorlogsdorp met een 18de eeuwse smidse opgesteld achter de sporthal.

Meer info bij Mario Vergeylen op 0484/21 96 36.