Webnieuws Wichelen

Thursday, 1 Dec 2022

Update20:58

You are here: Actualiteit Algemeen nieuws Drempel op Margote gaat weg
19
Apr
2007

Drempel op Margote gaat weg

Wichelen - De drempel op de Margote ter hoogte van de gemeenteschool gaat weg en er zullen verkeerslichten met drukknoppen geplaatst worden. Dat was de samenvatting die burgemeester Werner Van der Eecken maakte na de infovergadering met de buurt over de toekomst van de verkeersdrempel. De buurtbewoners reageerden alvast tevreden.

Op 16 april vond een infovergadering plaats met de buurtbewoners van Margote en Bohemen, vertegenwoordigers van de Gemeenteschool, oudervereniging De Schakel, de Vrije Basisschool (kleuteronderwijs), de Vriendenkring Kleuteronderwijs, de brandweer, de politie, de provincie en het gemeentebestuur.

Voor de scholen en oudercomités bleek het vooral belangrijk de snelheid af te remmen en een veilige omgeving te creëren voor de schoolgaande kinderen. De manier waarop is voor hen minder belangrijk. De brandweer nam wel een duidelijk standpunt in en argumenteerde dat de drempel veel schade veroorzaakt aan hun voertuigen en dat een verkeersdrempel bovendien het comfort van gewonden tijdens het transport fel verminderd. Ook zonechef Vercruysse volgde de buurt en bevestigde dat er tegenwoordig minder en minder voor drempels gekozen wordt omdat de deugdelijkheid vaak te wensen overlaat..

Eerste schepen Kenneth Taylor wees de aanwezigen er wel op dat de beslissing die zij namen een grote verantwoordelijkheid inhield. Hij verwees daarbij naar het risico op ongevallen door de plaatsing van verkeerslichten. Schepen Conny Beelaert maakte zich dan weer zorgen voor filevorming door het plaatsen van verkeerslichten. Buurtbewoner Wim Meuleman ontzenuwde beide bedenkingen. “Net alsof er op een verkeersdrempel geen ongevallen kunnen gebeuren. Wie is er verantwoordelijk als er in de huidige situatie iets gebeurd?” vroeg hij zich af. “Zijn er nu files wanneer leerkrachten kinderen oversteken? En zijn er files aan de verkeerslichten aan het gemeentelijk domein of op het kruispunt Moleken?” 

Toen burgemeester Van der Eecken de aanwezigen ter afronding vroeg of iedereen akkoord was met de afbraak van de verkeersdrempel en het plaatsen van verkeerslichten, volgde een unaniem "ja". Van der Eecken beloofde dit verder te bespreken met de provincie. In de praktijk zal de bespreking vooral handelen over wie voor de kosten zal opdraaien. Vermoedelijk zal de provincie pas akkoord gaan als ze de rekening, voor de afbraak van de drempel en de plaatsing van de verkeerslichten, aan het Wichelse gemeentebestuur mag presenteren.