Webnieuws Wichelen

Monday, 6 Feb 2023

Update20:58

You are here: Actualiteit Algemeen nieuws Studenten offeren vakantiedagen op voor opknapwerk kapel
18
Jul
2014

Studenten offeren vakantiedagen op voor opknapwerk kapel

Read more...Serskamp/Mere - Terwijl de meeste studenten deze dagen genieten van een welverdiende vakantie of een zakcentje bijverdienen als jobstudent, gebruiken Jarrich Goossens (17) en Matthias Van der Meulen (20) hun vrije dagen om een kapelletje te renoveren. “Het is zonde dat dergelijke gebouwtjes op veel plaatsen niet meer onderhouden worden”, klinkt het.

 

De voorbije weken zijn Jarrich Goossens (17) uit Mere en Matthias Van der Meulen (20) uit Schellebelle bijna onafgebroken in de weer om de Heilige Anna- en Antoniuskapel langs de Galgenberg in Serskamp in ere te herstellen. “Vroeger stond de overbuur in voor het onderhoud van dit gebouwtje, maar toen die enkele jaren terug overleed ging de deur op slot en kwam er een bordje ‘te koop’ aan de deur”, vertelt Matthias. Omdat er geen interesse was in het bouwwerkje uit 1954 bleef de deur vele jaren dicht. “Ik heb mijn pepe, die vlakbij in de Doornstraat woont nog gevraagd om het te kopen, maar helaas zonder resultaat.” Toen Matthias een paar maanden geleden opmerkte hoe sterk verwaarloosd deze kapel er intussen bij stond, besliste hij de koe bij de horens te vatten. Een hele speurtocht voerde uiteindelijk naar de kerkfabriek van Serskamp. “Die is geen eigenaar, had wel de sleutel, maar geen geld om herstelwerken uit te voeren. Toen we onze plannen uitlegden, kregen we meteen vrij spel.” Samen met zijn vriend Jarrich startte Matthias een kleinschalig renovatieproject. “We hebben eerst een paar kilo stof en spinnenwebben weggehaald alvorens we zagen wat er na al die jaren nog bewaard was”, lachen de twee. Met behulp van grootvader Henri Van Accoleyen deden ze het nodige oplapwerk. “We hebben hier vele uren gepleisterd, geschilderd en houtwerk behandeld”, klinkt het. Ook het altaar werd onder handen genomen. “Met wat zwarte werf en marmertechniek kan je veel.” Nu is het alleen wachten op de terugkeer van het beeld van de Heilige Anna. “Dat wordt momenteel nog hersteld.”

De inspanningen van Jarrich en Matthias worden door de buurt duidelijk geapprecieerd. “Mensen spreken ons voortdurend aan en bieden ons bloempotten, heiligenbeelden en zelf een offerblok aan om het kapelletje in zijn oorspronkelijke glorie te herstellen. Het is geweldig om te merken hoe deze kapel na zoveel jaren opnieuw een centrale plaats krijgt in de buurt. Uiteindelijk werd het hier destijds ook door en voor de mensen gebouwd.” De bijdrage en de vele uren werk die ze hier zelf toe leverden, wuiven ze bescheiden weg. “Onze inbreng was heel beperkt. De verf werd geschonken door La Peinturette uit Westrem en in onze offerblok vonden we na een dagje opening al 20 euro.” Na die eerste proefopening, willen de twee het kapelletje voortaan zeker in het weekend en tijdens de Mariamaand mei openstellen voor bezoekers. “In augustus plannen we nog een wijding door de parochiepriester en een receptie voor de buurt”, klinkt het ambitieus. Of er nadien nog een nieuwe kapelrenovatie volgt, is niet duidelijk. “Eigenlijk is dat niet de bedoeling. Eerst moeten we hier de dakgoot en gevel nog aanpakken.” Toch geven de twee toe dat het kriebelt om elders iets gelijkaardigs te doen.”Als je er op let, zie je op heel wat plaatsen verkommerde kapelletjes staan en het is toch echt wel zonde dat die niet meer onderhouden worden.”