Webnieuws Wichelen

Thursday, 1 Dec 2022

Update20:58

You are here: Actualiteit Algemeen nieuws Decorploeg 1919 levert pareltjes af voor schoolmusical
24
May
2011

Decorploeg 1919 levert pareltjes af voor schoolmusical

Read more...Schellebelle – Dat de plaats met de mooiste dorpsnaam van Vlaanderen over geweldig artistiek talent beschikt werd al bewezen met de prachtige decors die gemaakt werden voor de opnames van de Okafilm 1919, maar ook de plaatselijke gemeenteschool De Belhamel uit de Bruinbeke maakt nu van dat talent gebruik. Voor hun musical ’t Groenewoud in gevaar konden ook zij rekenen op de handige jongens van de decorploeg.

Dat een uniek project ook een unieke vormgeving verdient staat buiten kijf. Het plan van GIBO De Belhamel om een ontleenbare dierenmusical rond duurzaam afval- en energiegebruik te maken is niet alleen uniek, ook in de uitwerking wordt op geen moeite gekeken. Zo zal de musical via het Wereldcentrum van Gent gratis ter beschikking gesteld worden aan scholen, jeugdverenigingen en jeugdtoneelgezelschappen in het ganse Vlaamse Gewest. “Op die manier willen we kinderen en hun ouders sensibiliseren en aanzetten tot concrete afval- en energiebesparende acties en maatregelen,” vertelt mede-initiatiefnemer meester Jo Van Der Fraenen van de school. De leerlingen van zijn school gingen zelf aan de slag om script en muziek te schrijven alsook mee te helpen bij het maken van de kledij en de animatiefilms. De extra medewerkers die voor het project aangetrokken werden zijn evenmin van de minsten. Zo staken acteur Johan Heldenbergh, na zijn 1919-filmavontuur allesbehalve een onbekende Schellebellenaar, de decorploeg van de film en kunstenaar Willy Segers een handje toe. Ook vanuit de professionele wereld kwam er steun door componist en producer Iann Music Productions, de organisatie "Knotsgekke Kunstprojecten", Kidscam Animatiefilms, cameraman Frank Schulte van Cameraworks Red One, fotograaf Guido Flobert, Scaldis Schellebelle, Kunstacademie Wetteren, CC Nova, Isabelle Bouttens Animations, Apalapex Webservices, Natuurpunt Scheldeland, Herman De Dycker voor luchtopnames met een ULM-vliegtuig, Desso Dendermonde voor het kunstgras, Jeroen Storme  voor het bedankingsfeestje en De Constleerende Schellebelle te hulp. Tel daar nog meer dan 50 vrijwilligers die instaan voor kledij, decor, belichting, geluid, public relations en schminken dan weet je dat ook dit weer een gigantisch project wordt dat kon rekenen op de steun van het Fonds Duurzaam Materiaal- en Energiebeheer, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, Canon Cultuurcel van het Vlaamse Onderwijsministerie, Kleur Bekennen, Provincie Oost-Vlaanderen en Provincie Limburg, de gemeente Wichelen en Opendoek, de organisatie voor amateurtheater Vlaanderen. Verder was er nog steun van het Jeugdwerknet, Jean-Paul Pollet voor de professionele grimeontwerpen en Eric Roels van Natuurpunt die 2 uur natuurgeluiden opnam voor onze musical. De Verenigde Wanzeelse Kineasten zullen de opvoering van de musical ook filmen en de DVD voor het ontleenpakket ontwerpen.

Het verhaal is dan ook even eenvoudig als geniaal. Twee kinderen komen in de dierenwereld terecht waardoor ze even groot zijn als pissebedden, bloedzuigers, glimwormen, waterjuffers en andere vlinders. Wanneer vier slechteriken opdagen die er een zootje van maken met een kampvuur en door zwerfvuil achter te laten betekent dat een serieuze bedreiging voor het natuurreservaatje ’t Groenewoud. Dat zijn de ingrediënten van de musical waarmee zowel sensibiliserend, afvalvoorkomend en probleemoplossend op kinderniveau gewerkt wordt.

Leerkrachten en mensen uit het jeugdwerk en jeugdtheatergezelschap die de musical graag willen zien om eventueel zelf te gebruiken, kunnen gratis de demonstratievoorstelling bijwonen op vrijdagavond 17 juni om 18 uur in CC Nova in Wetteren. Reserveren is wel verplicht via reserveringmusicalgroenewoud@hotmail.com.

 

Read more... Read more... Read more... Read more... Read more...

Foto's Piet Leye